- Unilever wil zijn ijsjesdivisie zelfstandig naar de beurs brengen, meldt de Britse krant The Financial Times.
- Het soep- en zeepconcern probeert de divisie te verkopen aan private equity groepen, maar die zouden huiverig zijn voor de omvang en ingewikkelde toeleveringsketen.
- Unilever wil zich onder topman Hein Schumacher richten op zijn belangrijkste merken zoals Knorr, Hellmann’s en Dove.
- Lees ook: Unilever kijkt naar verluidt naar verkoop van voedingsmerken, waaronder Unox en Conimex
Unilever heeft de plannen om z’n 15 miljard euro kostende ijsdivisie aan private equity groepen te verkopen in de ijskast gezet en wil de divisie nu zelfstandig naar de beurs brengen, dat schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times.
Het was- en levensmiddelenconcern kondigde eerder dit jaar aan dat het zijn ijsjesafdeling zou afsplitsen en naar Amsterdam ging verhuizen, waarna het belangstelling van kopers probeerde te wekken voor de divisie, waar bekende merken als Ben & Jerry’s, Magnum en Ola ondervallen.
Maar volgens de mensen die de Britse zakenkrant sprak zijn investeerders huiverig door de forse omvang van de divisie en de ingewikkelde toeleveringsketen. De ingewijden waarschuwden wel dat er nog steeds een bieder kan opduiken, maar voorlopig lijkt dat dus niet waarschijnlijk.
Unilever heet probleem met Ben & Jerry’s
Andere uitdagingen zijn de prestaties van de ijsafdeling en de uitgesproken politieke standpunten van het merk Ben & Jerry’s.
Vorige week diende Ben & Jerry’s in New York een aanklacht in tegen het moederbedrijf. Unilever zou hebben gedreigd het onafhankelijke bestuur te ontmantelen en het merk “het zwijgen hebben opgelegd” vanwege haar steun aan Palestijnse vluchtelingen.
Het bedrijf wil zich onder topman Hein Schumacher volgens een recent bericht van persbureau Reuters richten op zijn belangrijkste merken zoals Knorr, Hellmann’s en Dove. Daarom zou Unilever niet alleen van de ijsjestak af willen, maar ook een verkoop bekijken van bekende Nederlandse merken als Unox en Conimex.
Schumacher nam vorig jaar het roer over van Alan Jope, nadat de activistische belegger Nelson Peltz een belang had genomen in het bedrijf en was toegetreden tot de raad van bestuur. Dat gebeurde na een mislukte poging om de consumententak van de Britse farmaceut GlaxoSmithKline over te nemen. Schumacher gaf eerder al aan dat hij zich ging inzetten "om de bedrijfsprestaties naar een hoger niveau te tillen".